Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAŽENI PROBLEMI

Škoti će nam biti teži od Čeha! Igraju nogomet u najvišoj brzini, a mi trčimo najmanje

Fans watch England v Scotland
Foto: ROBERT PERRY/PA Images/PIXSELL
1/2
20.06.2021.
u 08:04

- Primjetan je određeni pomak. Čak i u prvom poluvremenu utakmice s Češkom vidjelo se da imamo dosta smislenog pozicioniranja u prostoru.

Ni dva dana nisu bila dovoljna da pronađemo nešto dobro u igri naše reprezentacije u susretu s Češkom. U čemu je bit problema pitali smo našeg mladog trenera i videoanalitičara Marka Krnjića.

– Prije svega to je naša igra u obrani. To je jedini razlog dominacije Čeha. Prečesto smo bili neorganizirani. Igrači iz srednjeg bloka su u visoki presing izlazili pojedinačno ili u paru. Dakle, bez prave podrške suigrača. Ono što karakterizira dobar visoki pritisak su usklađene kretnje grupe igrača u barem tri linije, a mi to nismo imali.

Puno se ističe da igrači nemaju energije?

– Glavni je razlog slaba koordinacija u obrani. Puno su puta dogodilo da Kramarić i Rebić pretrče velike udaljenosti u visokom presingu. Česi su iz toga lagano izlazili jer je naša sljedeća linija obrane bila jako daleko. Tada protivnik dolazi na veliki prostor s igračem više i puno lakše ulazi u zadnju trećinu. Upravo tu dolazi do velike individualne potrošnje, jer s jednim neusklađenim presingom jako puno igrača mora zatvarati velike koridore, a to igrače umara i često je uzaludno. Taktička disciplina donosi priliku da igrači energiju koriste racionalnije.

Što je rješenje?

– Vrlo je jednostavno reći da nam treba više discipline i kompaktnosti u obrani. Zabrinjavajuće je što se nismo držali takvog plana igre u obrani. To moramo ispraviti, inače će nam utakmica sa Škotskom biti posljednja na Euru.

Rebića gubimo u špici

Koje su nam mogućnosti u napadu?

– Primjetan je određeni pomak. Čak i u prvom poluvremenu utakmice s Češkom vidjelo se da imamo dosta smislenog pozicioniranja u prostoru. Prvenstveno mislim na pozicije Kovačića, Modrića i Kramarića, koji su često bili u trokutu. Odnosno, bila je jasna ideja da se Kovačić spušta u prvu zonu, da bude graditelj igre, dok su se Modrić i Kramarić pozicionirali kao dvije osmice i tako nam olakšavali progresiju napada. No, opet se ponovila identična pogreška, a to je uloga Rebića koji u poziciji središnjeg napadača, već tri poluvremena, ne može omogućiti zadržavanje lopte u zadnjoj trećini te na taj način dobiti vrijeme za priključivanje krilnih i veznih igrača u zonu završnice. Dodatni je minus u takvoj postavci to što tako gubimo Rebića i njegove velike kvalitete na krilnoj poziciji koja je njegova primarna pozicija.

Kako komentirate izostanak Brozovića?

– Svi znamo koliko je Brozović značajan u našoj igri. On je u pozicioniranju i kontroli centralne zone jedan od ponajboljih u svijetu. Isto tako, njegov izostanak možemo kategorizirati kao logičan, zato što je u utakmici protiv Engleza pokazao određene slabosti baš u tim segmentima u kojima je inače najbolji, ali i zbog činjenice da je bilo očekivano da ćemo protiv Češke dominirati u posjedu lopte s Kovačićem i Modrićem. Očito je procijenjeno da će nam manje biti potreban taj segment koji Brozović sigurno donosi u obrani. Taj dio igre bio je O.K., solidno smo to kontrolirali gledamo li isključivo individualno, ali zbog već spomenutog kolektivnog problema u obrani možda je dojam nešto lošiji.

Zašto smo u drugom poluvremenu igrali bolje?

Dominirali u posjedu

– Za to je ključan bio ulazak Petkovića koji je svojim pozicioniranjem, zadržavanjem lopte omogućio drugim igračima da imaju vremena za utrčavanje u dubinu. Tada smo postali opasni i stvarali smo šanse te konačno dominirali u posjedovanju lopte. Također, jasno je da Petković mora biti središnji napadač, a Rebić najviše može dati na krilu.

A kako protiv Škota?

– Prije svega, važno je naglasiti da je Škotska u našoj skupini stvorila iz igre, odnosno tranzicije, najviše šansi. U igri s Englezima stvorili su pet čistih šansi, protiv Čeha 7-8. Možemo očekivati silovitu, agresivnu i možda najbolju momčad u našoj skupini kada govorimo o brzoj tranziciji. Oni igraju nogomet u najvišoj brzini. Škotska je dosada pretrčala najviše, a mi najmanje. No, ključan je intenzitet trke, a u tome su Škoti u vrhu. Oni će stati čvrsto u obrani u formaciji 5-3-2, a svoju priliku tražit će preko brzih bočnih igrača, posebice preko njihova glavnog igrača Robertsona. Bit će opet ključne druge lopte, a u tome bi jako važan faktor naše igre mogao biti Brozović. U središnjoj zoni moraju igrati Petković ili Budimir, igrači koji nam mogu omogućiti da Škote kontinuiranim napadom držimo pod pritiskom – zaključio je Krnjić.

Komentara 15

RO
roland
08:43 20.06.2021.

Imam osjećaj da naši igrači što je moguće prije žele okončati ovu agoniju, pozdraviti se s Dalićem i onda čekati da li će ih novi izbornik pozvati.

Avatar FrancJunior
FrancJunior
09:43 20.06.2021.

3 : 0 za Skote i Hrvatska je jos dobro prosla!

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
08:30 20.06.2021.

Razbice nas Skoti ko beba zvecku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije